Maruäge toit, mille lihtsuses peitub tõesti võlu, sest neid koostisaineid on lihtne alati kodus valmis hoida – külmutatud herned ja mais (mais võib olla ka konserveeritud variant), munad, jahu ja voilaa! Kõik muu on puhas boonus.
MIDA RETSEPTIKS VAJAD?
Pätsikeste jaoks…
- 500 ml ehk 2 muumitassitäit külmutatud herneid (võid pool asendada nt külmutatud või konservmaisiga, või hoopis pikesteks tükkideks hakitud paprikaga)
- 2 muna
- 200 ml kaerajahu (või ükskõik millist jahu, mida Sul parasjagu on või mida eelistad, see on sidusaineks)
- maitseks sibul ja/või küüslauk (saab ka ilma hakkama)
- soovi korral (soolata) karrimaitseaine, pisut pipart
- kui on, siis natuke kuivatatud, värsket või külmutatud tilli või peterselli
- kui laps juba soolaga toite natuke saanud, siis pisut riivitud parmesani või motsarella juustu annab mõnusa meki
Kastme jaoks…
- Kreeka/ Türgi/ maitsestamata jogurtit või hapukoort
- soovi korral maitseks natuke purustatud küüslauku ja/või soolata ürte
- kui on, siis sega kastmesse ka kooritud kanepi- või chiaseemneid, neist saab palju kasulikku kraami (nt häid omegarasvasid)
Kuidas pätsikesi valmistada?
Esimesel korral võid näpuga retseptis järge ajaga, kuid soovitan jälgida, millise konsistentsiga segu lõpuks tuleb, et siis järgmisel korral juba tunnetuslikult komponendid paika saada. Nii muudada oma elu lihtsamaks ja tasapisi ka toiduvalmistamise hõlpsamaks kui on alati “varrukast” mõni kiire, maitsev ja toitev idee võtta. 😉
- Mõõda herned ja/või mais ning vala kaussi.
- Pane kiirkeedukannuga või potiga vesi keema ning kui vesi on mulisema hakanud, kalla see hernestele, nii et need oleksid kaetud. Kui kasutad konservmaisi, siis kurna see enne, loputa sõelal vee all läbi ja vala hernestele juurde kui oled vee ära kallanud.
- Herned muutuvad kuuma veega hetkega pehmeks, aga lase nt 1 minut seista ning seejärel kurna vesi ära.
- Tambi herned kahvli või tampijaga lömaks (seda juhul kui beebi veel pisike ja tead, et ta ei ole veel tekstuuridega nii osav, suurematele võib herned terveks jätta). Võid soovi korral pätsikeste segu ka pisut saumiksri või köögikombainiga purustada.
- Lisa jahu ja munad, sega korralikult.
- Soovi korral maitsesta segu eraldi pannil praetud sibula ja/ või küüslauguga. Võid ka kasutada sutsu soolata karripulbrit, veidi pipart, sutsu Parmesani või motsarella juustu. Kui beebi on päris pisike, siis piirdu sibula ja küüslauguga. Küll ta jõuab juustu maitsega hiljem tutvuda.
- Kuumuta pann keskmisele kuumusele ning kasuta kahe supilusika abi, et tõsta oliiviõli ja/ või taluvõiga õlitatud pannile parajad pätsikesed. Kui beebi on pisem ja alles õpib närima, siis prae pigem kiirelt ja ära lase liiga krõbedaks. Kui juba veidi suurem ja tunnetad, et ta saab tükkide ja tekstuuridega kenasti hakkama, siis võid pätsikesed kuldsemaks praadida.
- Kastme jaoks sega kokku meelepärane jogurt (või hapukoor), üks küüs värskelt pressitud küüslauku, hakitud tilli. Kastme võib jätta ka täitsa ilma maitsestamata. Toiteväärtuse tõstmiseks võib kastmesse kavalalt lisada kooritud kanepiseemneid või chia seemneid, mis annavad häid omega rasvasid.
Põnevat kokkamist ja head isu!
Jaga oma katsetusi ja tag’i meid @naputoit.ee & kasuta #näputoiduretseptid.
raamat “Retseptid“
Üle 30 retsepti alati Sinu telefonis või käeulatuses – meil on ka paberist raamatud! 😉
Lisa kommentaar